Notice: Undefined index: option in /home/academie/public_html/cms3/components/com_content/views/article/view.html.php on line 245

Notice: Undefined index: option in /home/academie/public_html/cms3/components/com_content/views/article/view.html.php on line 253

Notice: Undefined index: option in /home/academie/public_html/cms3/components/com_content/views/article/view.html.php on line 253

Welkom in MUZIEK 3de graad – MUZIEK SCHRIJVEN

 

 

Je volgt wekelijks 3 lesuren:

°1 uur Muziek Schrijven (MS)

°1 uur Instrument of Compositie (COMP)

°1 uur Geluidsleer en Opnametechnieken

Voor uurroosters: klik hier

 

Muziek Schrijven (MS)

In deze lessen leer je muziek schrijven en je eigen muzikale gedachten op papier te zetten volgens de regels van de kunst. Het is een doe-schrijf-vak. Je maakt kennis met de harmonieleer/akkoordleer, hetgeen de eerste stap is naar componeren, bewerken en arrangeren.

Je verkrijgt inzicht in partituren en verschillende stijlperiodes uit onze muziekgeschiedenis en leert dit toepassen in begeleidingsvormen en improvisatietechnieken op diverse instrumenten. Daarnaast word je aangesproken op je verbeeldingskracht. Een wondere wereld van muzikaal inzichtelijker denken, begeleiden met doorzicht, bewuster ‘spelen’ zal voor je opengaan.

Muziek schrijven (MS) is een keuzevak uit de 3de graad en de 4de graad (1u/week). MS kan ook als hoofdvak in de theoretische richting gekozen worden in de 3de graad (in combinatie met Compositie 3de graad en Geluids-en opnametechnieken 3degraad of in combinatie met instrument 3de graad en Geluids-en opnametechnieken 3de graad). Je zit met 3 tot 4 leerlingen tijdens een lesmoment.

 

Compositie (COMP)

In deze lessen ontwikkel je op een creatieve manier je persoonlijke compositiestijl en -geluid. Je ontdekt hoe je je eigen muzikale gedachten op papier kan zetten volgens de regels van de kunst. Je leert arrangementen en bewerkingen te maken op een goed doordachte manier.

Je verkrijgt inzicht in partituren en verschillende stijlperiodes uit de muziekgeschiedenis en leert dit toepassen in begeleidingsvormen en improvisatietechnieken (op diverse instrumenten). Via de toepassing van de harmonieleer en de contrapuntische technieken, leer je hoe je je eigen creaties kan vormgeven. Daarnaast word je aangesproken op je verbeeldingskracht. Een wondere wereld van muzikaal inzichtelijker denken, begeleiden met doorzicht, bewuster ‘spelen’ zal voor je opengaan.

Compositie (COMP) is een keuzevak uit de 3de graad en de 4de graad (samen met OF als vervolg op de cursus MuziekSchrijven, 1u/week). Je zit met 3 tot 4 leerlingen tijdens een lesmoment.

COMP kan ook als hoofdvak in de theoretische richting gekozen worden in de 3de graad (in combinatie met MuziekSchrijven 3degraad en Geluids-en opnametechnieken 3degraad) of in de 4de graad in de theoretische richting (in combinatie met MuziekSchrijven 4de graad of in combinatie met instrument 4degraad).

 

Geluidsleer en Opnametechnieken

In het vak opnametechnieken leer je opnames bewerken (editen) en afmixen met behulp van audiosoftware. We bekijken hoe je een microfoon selecteert en gebruikt, hoe je uit verschillende takes 1 goede take kan compileren, hoe je effecten toepast, welke akoestische principes van belang zijn bij het opnemen en afmixen.